Email: info@businessangels.si    /    Telefon: +386 31 717 367

Manifesto For a Gender Balanced Angel Investing Ecosystem by EBAN

Posted by poslovniangel
On 20 januarja, 2023

Spodbujanje uspešnega in odgovornega angelskega investiranja  je v središču identitete EBAN vse od nastanka, leta 1999, poslanstvo, ki ga skušamo izpolniti z vsakim dejanjem. Kot temeljna vrednota našega združenja je spodbujanje raznolikost znotraj investicijskega in podjetniškega ekosistema.

Zadnje vseevropsko poročilo navaja, da kljub nenehnim prizadevanjem delež žensk1 v Evropi v razredu Investiranja angelov v zadnjem desetletju stagnira na približno 10 %2. Kljub dokazani višji stopnji uspešnosti startupov, ki jih vodijo ženske3, ti še vedno predstavljajo približno 1 % celotnega vloženega kapitala v startup podjetja4.

Iz opravljenih znanstvenih raziskav, ki kažejo na prednosti skupnosti, ki bolj vključuje enakost spolov5, in ob upoštevanju dejstva, da je enakost spolov eden od 17 ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov6, se EBAN zavezuje, da bo potrojil zastopanost žensk v našem ekosistemu s pozivom skupnostim angelskih vlagateljev, da aktivno delujejo na naseldnjih treh področjih:

  1. 3x povečanje števila angelskih vlagateljic v Evropi 

Sodelovali bomo z omrežji poslovnih angelov po vsej Evropi, da bi do leta 2030 lahko dosegli povprečno število žensk v mreži članic na 30%. Podpirali, navdihovali, opolnomočili in izobraževali bomo naše mreže in člane za večjo vključenost, obenem pa združili moči z obstoječimi pobudami, da bi povečali prizadevanja znotraj širše skupnosti.

  1. Povečanje števila investicij v podjetnice in njihova podjetja

Spodbujamo posamezne angele in celotno skupnost angelskih vlagateljev, da obljubijo svojo podporo za izgradnjo bolj spolno uravnoteženih, bolj odpornih in bolj inovativnih portfeljev, tako da do leta 2030 vložijo vsaj 30 % svojega kapitala v startupe, ki jih vodijo ženske. Več vlaganj v podjetnice ima tudi dodatno prednost, saj omogoča naslednjo generacijo poslovnih angelov.

  1. Povečanje števila žensk v odborih

EBAN ima dolgo zgodovino vodstvenih položajev žensk in nadpovprečno veliko število žensk na položajih v upravnih odborih. V naši lastni organizaciji bomo s takšnim načinom delovanja nadaljevali tudi v prihodnje, opolnomočili bomo naše člane pri njihovi zavezanosti povečanju vključenosti in navdihnili našo skupnost, da poveča raznolikost spolov v upravnih odborih in strateških odborih njihovih portfeljskih podjetij.

S tem manifestom EBAN prevzema vodilno vlogo pri ustvarjanju evropskega naložbenega in inovacijskega ekosistema v zgodnjih fazah vlaganj, ki vključuje enakost spolov, s čimer ga dela močnejšega, bolj zdravega, uspešnejšega, bolj pravičnega in bolj trajnostnega.

Organizacije znotraj naše mreže in zunaj nje vabimo, da se pridružijo temu pomembnemu prizadevanju: Podpišite manifest, da izkažete svojo podporo in se zavežite, da boste naredili znatne spremembe v svoji organizaciji in skupnosti v korist vseh nas.

Podprite nas tu: https://www.eban.org/manifesto-for-a-gender-balanced-angel-investing-ecosystem-by-eban/ 

______________

1 Trenutno obstajajo le raziskave o udeležbi moških in žensk pri vlaganju angelov. Vendar se zavedamo, da enakost spolov presega binarnost, in radi bi pomagali napredovati, promovirati in sodelovati pri raziskavah o zastopanosti N/B pri vlaganju angelov v prihodnosti.

2.“EU Commission Study: Understanding the Nature and Impact of the business angels in Funding Research and Innovation”, EC (2017)

  1. Women entrepreneurs are our best opportunity”, Czerwinska, Pavlova and Vigliotti (2022)
  2. The European VC Female Founders Dashboard”, Pitchbook (2022)
  3. GENDER LENS INVESTING INITIATIVE”, GIIN (2022)
  4. Do you know all 17 SDGs?”, UN (2022)
  5. Female-led startup: a startup where a woman has the lead as founder & CEO. The rest of the founding team can be mixed or one gender.
poslovniangel
Author: poslovniangel

Podobne novice

KOMENTARJI

0 Comments

Leave a Reply

Naročite se na novice

Izpolnite obrazec, ter ostanite obveščeni o vseh prihodnjih novicah.